Marco van der Vegte (NBA)

‘De relatie tussen accountants en toezichthouder is verbeterd’

'De sector is door de AFM op scherp gezet’

Op de dag dat een AFM-rapport verscheen met de uitkomsten van een verkenning naar kwetsbaarheden in de structuur van de accountancysector, kondigde de minister van Financiën Wopke Hoekstra aan dat een onafhankelijke commissie de inzichten verder gaat onderzoeken.

Marco van der Vegte, voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), deelt zijn ervaring van die dag in november 2018. ‘We kenden het rapport al, we wisten van de Commissie Toekomst Accountancysector en we wisten dat de minister en de AFM-voorzitter op de Accountantsdag 2018 zouden spreken. Toch heeft de intensiteit van de presentatie ons verrast.

Politiek

Hoekstra zette de commissie veel steviger neer dan wij van tevoren hadden verwacht. Dat kwam hard aan. Bij mij persoonlijk, en ook bij onze leden. Tegelijkertijd was Hoekstra’s verhaal voor mij en andere accountants vanuit politiek oogpunt nog wel te plaatsen. Het AFM-rapport lag er al een tijdje, toch werd het op dezelfde dag als de aankondiging van deze commissie gepubliceerd. Daardoor voelde het wel een beetje als een politiek rapport van de AFM. Dat kwam als een verrassing. We staan nu juist op een belangrijke punt in de samenwerking waarbij de relatie tussen accountants en toezicht is verbeterd.

Lef

Er zijn incidenten geweest waarbij het werk van accountants ter discussie staat.

Dat is duidelijk en daar lopen we ook niet voor weg. Wel zijn er op basis van deze incidenten veel negatieve conclusies getrokken die weerslag hebben op de hele beroepsgroep. Het is belangrijk dat accountants met lef en trots kunnen blijven werken aan hun relevante taak en dat het vak aantrekkelijk is voor nieuw talent.

Duidelijkheid

Daarom leg ik de nadruk op de vele verbeteringen die al zijn ingezet en waar de sector nu aan werkt. Ik wil er ook voor zorgen dat alle betrokken partijen (inclusief de sector zelf) weten wat er precies van accountants verwacht mag worden. Ook gaan we daar meer over communiceren. Het werk van de CTA (de commissie die Hoekstra heeft ingesteld) gaat bijdragen aan die duidelijkheid, daar hoop en vertrouw ik in ieder geval op.

Andere houding

De sector is door de AFM op scherp gezet. Het heeft even geduurd voordat accountants de toezichthouder hebben geaccepteerd. Het kost tijd om te wennen aan externe regulering als je het altijd zelf hebt gedaan. Op dit moment zie ik dat de houding van accountants is veranderd naar een agree or accept mindset. Dat betekent dat je accepteert dat de toezichthouder iets van jou mag vinden. En dat jij – als die bevindingen terecht zijn – ermee aan de slag moet. Ik ben ervan overtuigd dat er ruimte is om toe te groeien naar een volgende, meer volwassen fase waarin de NBA en de kantoren nog veel meer gaan samenwerken met de AFM.

Commissie Toekomst Accountancy­sector

Als wettelijke controles van jaarrekeningen van lage kwaliteit zijn, raakt dat de samenleving. Waarom, en wat is de aanleiding voor een onderzoekscommissie? Dat komt aan bod in deze video.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Deel deze pagina