Consump­tief krediet

Wat is het en waarom wil de AFM overkreditering aanpakken?

Consumptief krediet is het lenen van geld voor de aanschaf van goederen of diensten. Bijvoorbeeld voor een auto, laptop of rijlessen bij een autorijschool. Dat kan bijvoorbeeld met een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of het kopen op afbetaling. Het voorkomen van overkreditering bij consumptief krediet is een prioriteit van de AFM. Hieronder leest u wat overkreditering is, welke ruimte voor verbetering we zien en zoomen we in op verzendhuiskredieten.

Overkreditering

Mensen die geld willen lenen, moeten na het betalen van rente en aflossing voldoende overhouden voor de kosten van hun levensonderhoud en vaste lasten. Te veel lenen – overkreditering – is dan ook niet toegestaan. Ook kleine leningen hebben grote invloed, omdat de kosten hiervan maandelijks terugkomen.

Niet meer lenen dan nodig en verantwoord is

De AFM vindt het belangrijk dat klanten een lening afsluiten die past bij hun financiële situatie. En dat niet meer en langer wordt geleend dan nodig is. Kredietverleners zijn daarom verplicht, voordat ze een lening aanbieden, zorgvuldig te kijken naar de financiële situatie van hun klanten (de ‘leennormen’).

Maatregelen

Al een aantal jaar zien we dat teveel krediet wordt verstrekt aan mensen die dat niet kunnen dragen. We zien dat aanbieders het onvoldoende aanpakken en hebben daarom maatregelen getroffen. Ook wordt door brancheorganisaties gewerkt aan betere leennormen: de verwachting is dat kredietaanbieders in 2020 een nieuwe leennormenmethodiek invoeren. Dit is een belangrijke stap om te voorkomen dat mensen in problematische schuldensituaties terechtkomen. We zien overigens ook verbeteringen. Kredietvertrekkers sturen bijvoorbeeld meer op een aflopend in plaats van een doorlopend krediet, dat een veiliger alternatief is.

Voorbeeld: kopen op afbetaling

Een voorbeeld van consumptief krediet is het kopen op afbetaling bij een postorderbedrijf of webshop. Dit heet een verzendhuiskrediet. Hieronder leest u waarom dat een probleem kan zijn en waarom de AFM dit aanpakt.

Verzendhuiskrediet

Wat is het en voor wie is het een probleem?

image

Direct betalen, gespreid betalen of private lease?

Waarop moet u letten?

image

Deel deze pagina