De grootste veroor­zakers van schulden bij huis­houdens

AFM neemt maatregelen tegen niet-passend hypothecair en consumptief krediet

Nederlandse huishoudens hebben een bijna twee keer zo hoge schuld als het gemiddelde in Europa. Dit kan het gevolg zijn van hypothecair krediet en consumptief krediet.

Dit hoeft niet erg te zijn, zolang u financiële tegenvallers kunt opvangen met spaargeld. Maar als u dit niet kunt, zorgt dit voor financiële problemen.

De AFM maakt zich zorgen om overkreditering. We zien er daarom op toe dat financiële dienstverleners het klantbelang centraal zetten en we pleiten voor goede regulering.

Voor zowel hypothecair als consumptief krediet zijn de afgelopen jaren maatregelen genomen, maar er is ook nog veel winst te behalen.

Hieronder leest u meer over de risico's rondom hypothecair en consumptief krediet (waaronder private lease).

image

hypothecair krediet

AFM'er Natalie Aartsen over de drie belangrijkste risico’s bij hypothecair krediet

Recente ontwikkelingen laten zien hoe belangrijk het is om verantwoorde beslissingen te nemen rondom uw hypotheek. We zien hoe snel huishoudens in kwetsbare situaties in financiële problemen kunnen komen. Denk aan ouderen die de overwaarde op hun huis verzilveren, mensen die hun huis verduurzamen of starters die een te hoge hypotheek afsluiten.

image

consumptief krediet

Wat is consumptief krediet en waarom wil de AFM overkreditering aanpakken?

Consumptief krediet is het lenen van geld voor de aanschaf van goederen of diensten, zoals een auto, laptop of rijlessen. Al een aantal jaren zien we dat er - ondanks geldende leennormen - te veel krediet wordt verstrekt aan mensen die dat niet kunnen dragen.

image

private lease

AFM'er Eva-Lotte Bakker over de exponentiële groei van de abonnementen­economie

Abonnementen zijn de laatste jaren behoorlijk populair geworden. Denk aan een abonnement op Netflix, Spotify of een swapfiets. De AFM maakt zich zorgen over de exponentiële groei, omdat hiervoor geen leennormen gelden en abonnementen bij elkaar opgeteld een behoorlijke hap uit uw maandbudget kunnen nemen.