Hoge waardering voor de AFM
Medewerkers laten van zich horen
Het medewerkersonderzoek van afgelopen jaar liet mooie cijfers zien. 80,5% van de medewerkers deed mee. Het merendeel van de collega’s geeft aan dat ze het gevoel hebben erbij te horen, ongeacht hun achtergrond. Ze durven in hun team en bij hun leidinggevenden te zijn wie ze zijn. De relatie met leidinggevende en met collega’s wordt positief beoordeeld. De organisatiedoelen zijn helder en medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht. Verder scoren thema’s zoals loopbaanontwikkeling, beloning, actief leren, leermogelijkheden, herstel naar werk en bevlogenheid positief. Als verbeterpunt – want dat was er natuurlijk ook – kwam uit het onderzoek de samenwerking tussen afdelingen en besluitvorming. Het is niet altijd duidelijk wat collega’s van elkaar en van andere afdelingen kunnen verwachten.
In dit verslag kijken we naar de meest opvallende resultaten op de thema's vitaliteit, waarderen en belonen, inclusieve organisatie, inclusief team, beoordeling AFM, werkdruk en werkstress, en werk-privébalans. De scores van onze medewerkers zijn afgezet tegen de scores van andere overheidsinstellingen en tegen de scores van de totale beroepsbevolking. Op deze manier krijgen we een goed beeld van hoe de AFM het doet ten opzichte van andere werkgevers.
Vitaliteit
Bij het thema vitaliteit vallen enkele zaken op. Deze hebben we in onderstaande grafiek weergegeven. Zowel op "Herstel na werk" als "Bevlogenheid" worden significant hoger gescoord onder onze medewerkers. Maar op "Blijfintentie" scoren medewerkers significant lager.
Waarderen en belonen
Opvallend bij het thema 'Waarderen en Belonen' is dat de AFM op veel punten significant beter scoort dan zowel de totale beroepsbevolking als de eigen 'peers'; de centrale en provinciale overheden. Met name op 'Belonen' steekt AFM er met kop en schouder bovenuit: 74% van de medewerkers vindt dat de organisatie goede lonen betaalt, en 68% vindt dat er voldoende betaald wordt voor het geleverde werk.
Inclusieve organisatie en inclusief team
Deze twee thema's zijn dit jaar voor het eerst onderzocht. Daarom was het niet mogelijk om op deze thema's een vergelijking te maken met de totale beroepsbevolking en de organisaties binnen de centrale en provinciale overheid. Wel hebben wij natuurlijk inzicht in wat we zelf geantwoord hebben. Zo vindt een grote meerderheid van de medewerkers dat wij respectvol met elkaar omgaan (87%). 85% durft te zijn wie ze zijn. Hieronder staan nog meer resultaten weergegeven.
Inclusieve organisatie
... vindt dat we respectvol met elkaar omgaan.
... vindt het belangrijk dat de AFM inclusief is.
... durft bij de AFM te zijn wie ze zijn.
... vindt het belangrijk dat de AFM divers is.
Inclusief team
... vindt dat ze erbij horen in het team.
... vindt dat de leidinggevende hem/haar het gevoel geeft erbij te horen.
... vindt dat hij/zij zichzelf kan zijn bij de leidinggevende.
... vindt dat de leidinggevende zorgt voor gelijke kansen.
Beoordeling AFM
Vraag onze medewerkers welk rapportcijfer hij of zij de AFM zou geven, en er rolt een mooi gemiddelde uit: de AFM scoort op alle drie de vragen significant beter dan de totale beroepsbevolking en de organisaties binnen de centrale en provinciale overheid. Dit is vergelijkbaar met de uitkomsten uit 2018 en 2020.
Gevolgen van werkdruk/-stress
De uitkomsten op dit thema zijn in lijn met wat er wordt gezien bij andere organisaties binnen de provinciale en centrale overheid. Er bestaat een beperkte relatie tussen werktempo en werkhoeveelheid en verloren werkplezier ten gevolge van werkstress.
... heeft minder gefunctioneerd als gevolg van werkdruk/-stress.
... heeft wel eens het werkplezier verloren als gevolg van werkdruk/-stress.
... heeft overwogen om van baan te veranderen als gevolg van werkdruk/-stress.
Werk/privé-balans
AFM'ers zijn tevreden over de werk/privé-balans. Een kleine groep collega's verleent momenteel mantelzorg (9%). De grote meerderheid van hen kan dit prima combineren met de eigen AFM-werkzaamheden. Toch geven negen personen (18%) aan dat zij hier moeite mee hebben. Omdat wij geen AFM-breed mantelzorgbeleid hebben, kunnen deze collega's terecht bij hun leidinggevenden voor een oplossing op maat.