Als je alleen naar talent kijkt, vis je in een grotere vijver
De AFM kent grofweg een 50/50 man-vrouwverhouding, op alle managementniveaus is minstens 40% vrouw en de klassieke loonkloof ontbreekt ook nog eens. Qua migratieachtergrond is de AFM een goede weerspiegeling van Nederland; een kwart van de mensen heeft een migratieachtergrond, verdeeld over westers en niet-westers.
Je kunt denken: een prestatie om trots op te zijn, je kunt ook denken: welbegrepen eigenbelang. Want als je alleen naar talent kijkt, en irrelevante aspecten negeert, vis je in een grotere vijver met talenten. Op die manier krijgen wij meer talent binnen 😊. Daarnaast weten we dat diverse teams meer successen boeken.
Zo verhoogt een diverse organisatie met een inclusieve cultuur de kwaliteit van de besluitvorming. Zo'n organisatie slaagt er namelijk beter in om uiteenlopende perspectieven aan tafel te krijgen en deze af te wegen. Diverse meningen borgen ook de continuïteit. Zonder de oogkleppen van één leidende mening ligt een forse misrekening immers minder op de loer.
Dat geldt voor de AFM, maar ook voor de instellingen die onder ons toezicht staan. Als toezichthouder vinden we het belangrijk dat de financiële sector met een brede blik en vanuit verschillende perspectieven naar de wereld kijkt. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van behoeften van een diversiteit aan klanten bij de ontwikkeling van financiële producten.
De AFM zet nu een volgende stap en gaat ook mensen met een arbeidshandicap een kans geven. Dat is op het eerste gezicht misschien niet direct een win-winsituatie. En als AFM kunnen we ons aan de afspraken die gelden voor het Rijk en werkgevers onttrekken. Maar zo’n legalistische 'leven naar de letter, niet naar de geest'-benadering vinden we bij onder ons toezicht gestelde sectoren en instellingen ook irritant. Daarom mooi dat we in 2023 de samenwerking met Emma@work zijn aangegaan om onze populatie nog diverser en inclusiever te maken.
Laura van Geest
Bestuursvoorzitter AFM