Onze mensen, in cijfers
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Dat doen we met teams die variëren qua ervaring, achtergrond en expertise. Daarbij delen we de motivatie om onze maatschappelijke taak als toezichthouder zo goed mogelijk uit te voeren.
Aantal fte, instroom, uitstroom
Op 31 december 2024 had de AFM 774 fte in dienst, tegen 697 op 1 januari 2024. Het aantal fte steeg de afgelopen jaren, onder andere door nieuwe taken. De instroom (20,5%) was in 2024 een stuk hoger dan in 2023, terwijl de uitstroom (9%) juist afnam.
Ziekteverzuim
Het gemiddelde ziekteverzuim bij de AFM stabiliseert en ligt net als 2023 op 3,7%. Dit is een positieve ontwikkeling, het percentage ligt onder het landelijk gemiddelde. Ook de meldingsfrequentie is met 1,3 keer vrijwel gelijk aan 2023.
Man-vrouwverhouding
Onze man-vrouwverhouding ligt al jaren rond de 50/50, ook aan de top. Door het vertrek van Linda Sas in september vorig jaar is de verhouding man/vrouw alleen de laatste vier maanden van het jaar niet meer 50/50 in het bestuur. Daarnaast is 51% van de managers bij de AFM vrouw.
Uit onderzoek van Erasmus Q-Intelligence dat in 2023 is uitgevoerd blijkt bovendien dat er bij de AFM geen statistisch significante loonkloof bestaat. Dit betekent dat AFM’ers met vergelijkbare karakteristieken in dezelfde functie een gelijk salaris ontvangen, ongeacht hun gender. Dit is ook terug te zien in de relatieve positie van vrouwen en mannen in onze salarisschalen. Vanwege het resultaat uit het loonkloofonderzoek ontving de AFM van Erasmus Q-Intelligence het label ‘excellent’.
Leeftijdsopbouw
Circa 1/3 van de AFM’ers zit in de leeftijdscategorie dertig tot veertig jaar, maar ook andere leeftijdscohorten zijn goed vertegenwoordigd binnen de organisatie. In de groep medewerkers van zestig jaar en ouder werken relatief meer mannen dan vrouwen, alleen in absolute zin gaat het hier om een kleine groep medewerkers (28 mannen, 16 vrouwen).