Een duurzame, inclusieve en vitale organisatie
Ondanks de krappe arbeidsmarkt heeft de AFM in 2024 195 vaste vacatures kunnen invullen. Het gaat om 139 nieuwe medewerkers, zestien werkstudenten, veertien stagiairs en 26 interne doorstroomkandidaten. Daarnaast werden 68 tijdelijke opdrachten uitgevoerd bij de AFM en startten twee medewerkers met een arbeidsbeperking bij ons via onze de samenwerking met Emma@Work. Dankzij persoonlijke begeleiding, waarbij iedere afdeling een eigen recruiter heeft, kregen kandidaten en managers een goede ondersteuning tijdens het gehele sollicitatieproces.
We hebben stappen gezet richting een nog objectiever wervingsproces door pilots met assessments en gestructureerde interviews. Daarnaast zijn we gestart met de implementatie van een nieuw recruitmentsysteem om onze processen nog beter te monitoren en verder te optimaliseren.
Diversiteit en inclusie
Hoe divers en inclusief is de AFM? Daarvoor hebben we in 2024 twee onderzoeken laten uitvoeren: het eerdergenoemde loonkloofonderzoek, maar ook de Barometer Culturele Diversiteit van het CBS.
De Culturele Barometer geeft de AFM inzicht in de culturele diversiteit van de organisatie. De uitkomsten laten zien dat de AFM een populatie heeft die een afspiegeling is van de werkzame beroepsbevolking in Nederland wat betreft culturele diversiteit.
Ook heeft de AFM een visie op Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (DGI) vastgesteld. Aan de hand daarvan gaat de AFM de komende jaren verder bouwen aan een diverse en inclusieve organisatie, bijvoorbeeld door per januari 2025 het diversiteitsverlof in te voeren.
Vitaliteit
Bij de AFM geloven we dat vitaliteit verder gaat dan alleen gezond eten en voldoende bewegen. Het draait om duurzaam inzetbaar zijn, plezier houden in je werk en een gezonde balans vinden tussen werk en privé. Het betekent dat je je energiek voelt, de regie houdt over je eigen leven en veerkrachtig met uitdagingen omgaat. Kortom: vitaal zijn is je goed voelen, zowel tijdens als buiten werktijd.
Om het gesprek hierover te stimuleren is vitaliteit in 2024 vast onderdeel geworden van de Continue Dialoog, het instrument dat leidinggevende onder andere gebruiken om de ontwikkeling van medewerkers te volgen. Verder hebben we zowel in de interne als externe communicatie veel aandacht besteed dit thema. Dankzij de nieuwe pagina op onze vacaturesite (WerkenBijAFM.nl) kunnen ook (potentiële) nieuwe medewerkers zien wat wij concreet onder vitaliteit verstaan binnen de AFM en wat wij hen op dit vlak kunnen bieden.
Sinds april kunnen medewerkers terecht bij Open Up: dit online platform voor mentaal welzijn ondersteunt medewerkers in hun persoonlijke groei en balans en de uitdagingen die ze daarbij tegenkomen. Zo creëren we samen een gezonde werkomgeving. De Vitaliteitsmaand in november stond in teken van het thema ‘Fit Forward', met aandacht voor diverse onderwerpen, zoals omgaan met verlies, neurodiversiteit en de overgang bij vrouwen. Daarnaast waren er workshops te volgen, waarvan enkele werden georganiseerd door AFM’ers, zoals een borstcrawlworkshop, padeltoernooi en yoga-workshop. In totaal namen ongeveer 300 medewerkers deel aan de verschillende activiteiten. Tot slot hebben we via een enquête onder medewerkers een duidelijk beeld gekregen hoe we als AFM kunnen blijven bouwen aan een gezonde werkomgeving. Maar ook hoe medewerkers hun vitaliteit in 2025 kunnen versterken. Volgens de resultaten voelt 91% van de medewerkers zich gesteund door de AFM in het verbeteren van de vitaliteit. Aandachtspunten zijn onder andere (nog) meer variatie in de vitaliteitsactiviteiten en een betere spreiding over het jaar, een breder aanbod van gezonde voedingsopties binnen de AFM en het creëren van rustige werkplekken.
Duurzaamheid
In 2024 zijn we aan de slag gegaan met de doelstellingen uit de duurzaamheidsvisie van de AFM voor onze bedrijfsvoering. De doelstellingen zijn gebaseerd op vijf Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Zo heeft de AFM het afgelopen verschillende stappen gezet om zijn CO₂-uitstoot te verminderen.
Allereerst door inzichtelijk te maken wat we direct, indirect en via zakelijk verkeer aan CO₂ uitstoten. Verder brachten we in kaart hoeveel papier, water, elektriciteit en gas we jaarlijks gebruiken en hebben we een plan opgesteld om dit gebruik verder terug te brengen. Via onze code of conduct zien we er tot slot op toe dat duurzaamheid ook structureel verankerd is in het inkoopproces voor goederen en diensten. Op die manier wil de AFM haar missie voor de financiële markten ook zelf in de praktijk brengen in de bedrijfsvoering.