Intrinsieke motivatie als kracht
Om onze rol als toezichthouder goed te kunnen blijven vervullen moeten wij continu inspelen op de ontwikkelingen in de buitenwereld. Door de toenemende digitalisering van toezichtprocessen en de uitbreiding van onze taken, groeit de organisatie steeds verder. Een bijkomende vraag is: verandert door deze veranderingen ook het DNA van de AFM?
We zijn afgelopen jaar gestart met het programma Toezicht met Toekomst. Op die manier verwachten wij beter en risicogericht onze rol te kunnen vervullen. Goede bedrijfsvoering is daarbij cruciaal. We hebben een solide basis en die willen we behouden, zeker nu we verder groeien.
Intrinsiek gemotiveerd
De AFM is een organisatie die intrinsiek gemotiveerd is om zich sterk te maken voor eerlijke en transparante financiële markten. Dat blijkt ook uit de interviews met diverse medewerkers in dit sociaal jaarverslag. Juist nu de wereld in beweging is, vinden we het bij de AFM belangrijk om stabiliteit te creëren: zo kunnen we ons werk goed blijven doen. Dus in die zin verandert het DNA van onze organisatie niet, maar belangrijk zijn de veranderingen wel.
Gevolg van keuzes
Neem de man-vrouwverhouding in de organisatie: 51 procent van de leidinggevenden is vrouw. Dit is al langere tijd het beeld. Ook de cijfers over het personeelsverloop en ziekteverzuim zijn al jaren nagenoeg constant. Bovendien: ook het afgelopen jaar bleek uit onderzoek van Erasmus Q-Intelligence dat er bij de AFM geen loonkloof bestaat. Dit betekent dat AFM’ers met vergelijkbare karakteristieken in dezelfde functie een gelijk salaris ontvangen, ongeacht hun gender.
Wat we hebben bereikt en waar we nu staan is dus geen toeval. Het is een gevolg van de keuzes die we binnen onze organisatie maken: beleid leidt tot stabiliteit. Daardoor zijn we nu zijn wie we zijn. Dat is het DNA van de AFM – of beter gezegd: ons DNA is onze paarse hartslag.
Namens het AFM-bestuur,
Frans van den Hurk, ad interim bestuurslid intern bedrijf