Ons jaar in cijfers en publicaties

Cijfers

Algemene cijfers uit 2021

Aantal fte in dienst

Het aantal fte is in 2021 licht gestegen. Op 31 december 2021 had de AFM 662,7 fte in dienst, tegen 658,7 op 31 december 2020. Zowel de instroom als uitstroom namen verder af.

Man-vrouwverhouding

De man-vrouwverhouding bij de AFM is in 2021 nagenoeg gelijk gebleven. In het management zijn kleine verschuivingen zichtbaar. In 2020 was 49% van de managers man. In 2021 is dat aandeel gestegen tot 53%. Op hoofdelijk niveau was in 2020 40% vrouw. In 2021 is dat percentage gestegen tot 44%.

Schaalpositie man/vrouw

Er treden per schaal kleine verschillen op in de gemiddelde RSP-positie tussen mannen en vrouwen, met name in lagere schalen. Om deze verschillen nader te onderzoeken heeft AFM experts van de Erasmus Q-Intelligence benaderd. Daarnaast letten we in het recruitmenttraject op eventuele verschillen in de beloning tussen mannen en vrouwen binnen de betreffende schaal.

Contactmomenten

Bij ons Meldpunt Financiële Markten en het Ondernemersloket ontvangen wij duizenden vragen en meldingen (signalen). De afgelopen jaren namen die steeds iets af. Dit hangt onder andere samen met de professionalisering van de markt, een afname van nieuwe wet- en regelgeving (en dus minder vragen daarover) en ook betere online vindbaarheid (doordat er meer online te vinden is, ontvangen we minder eenvoudige vragen, maar nog wel complexe).

Wat voor signalen kregen wij in 2021?

Informele maatregelen

Het aantal informele maatregelen is gestegen met bijna 38% ten opzichte van 2020. Het aantal is voor een groot deel afhankelijk van bepaalde thematische projecten in het betreffende jaar. En als hierbij tekortkomingen naar voren komen informeren wij de markt soms sectorbreed, bijvoorbeeld met een groot aantal norminformerende brieven. De stijgende trend heeft vooral te maken met een proactieve aanpak, waarbij we zoveel mogelijk inzetten op preventieve maatregelen om overtredingen te voorkomen.

Formele maatregelen

Het aantal maatregelen met een primair handhavend karakter is gelijk gebleven (44) ten opzichte van 2020. Het aantal formele maatregelen kan per jaar sterk wisselen, bijvoorbeeld door de complexiteit van de onderzoeken.

Wanneer gebruikt de AFM welk toezichtinstrument?

Personen getoetst

Het aantal toetsingen is de afgelopen jaren sterk toegenomen vanwege de uitbreiding van ons toezicht. Tussen 2020 en 2021 nam het aantal zelfs toe met 25%. Dit is grotendeels het resultaat van veel toetsingen bij de derde-landen-auditorganisaties als gevolg van brexit en een consolidatieslag bij financieel dienstverleners, waardoor een aantal medebeleidsbepalers opnieuw getoetst moest worden.

Kostenkader

De begroting heeft de afgelopen jaren op hetzelfde niveau gezeten als het kostenkader. De forse stijging van de begroting in 2019 hangt samen met de verhoging van het kostenkader met €7,7 miljoen om ons voor te bereiden op de uitbreiding van het kapitaalmarktentoezicht door brexit. De toename van de toezichtkosten in het lopende kostenkader (van 2021-2024) is gerelateerd aan de uitbreiding van het takenpakket voor met name het accountstoezicht en het toezicht op kapitaalmarkten, pensioenen en financieel economische criminaliteit.

Wat doet de AFM met het geld dat we tot onze beschikking hebben gekregen?

Publicaties

Een spotlight op een aantal belangrijke publicaties uit 2021

Aflossingsvrij

Ongeveer 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt.

Handelsalgoritmes

Ruim driekwart (78%) van de transacties op Euronext Amsterdam gaat via handelsalgoritmes. Ze spelen een steeds belangrijker rol, maar onbeheerste algoritmes zijn een risico voor de stabiliteit van de kapitaalmarkten.

Execution-only-beleggers

Het aantal beleggende Nederlanders is afgelopen jaar met 160.000 gestegen tot 1,6 miljoen. Inmiddels belegt een op de vijf huishoudens, een stijging van 11% ten opzichte van 2019. Startende beleggers zijn vooral op zoek naar meer rendement en doen dat liever zelfstandig.

Finfluencers

Finfluencers zijn een snelgroeiend fenomeen. Het onderstreept de toegenomen belangstelling voor beleggen onder vooral jongeren. Finfluencers houden zich alleen niet altijd aan de regels, bijvoorbeeld omdat ze onzorgvuldige aanbevelingen doen en beleggingsadvies geven.

Variabele pensioenuitkering

Niet alle pensioenuitvoerders houden bij de ontwikkeling van variabele pensioenproducten voldoende rekening met de kenmerken en behoeften van deelnemers, zoals de risico’s die ze willen en kunnen nemen. Deze en meer uitkomsten zijn relevant voor het nieuwe pensioenstelsel.

Klimaatverandering en verzekeren

Er is steeds meer schade door extreem weer. Bij 800.000 woningen is er risico op verzakking. Overstromingsschade is niet altijd gedekt. We vinden dat verzekeraars daar duidelijk over moet communiceren.

Intern KwaliteitsOnderzoek (IKO) accountans

We zijn overwegend positief over het inzicht dat het IKO bij OOB-accountantsorganisaties geeft in de kwaliteit van hun wettelijke controles.

Kwetsbaarheid migratieachtergrond

Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een migratieachtergrond. Vooral Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond zijn gemiddeld financieel kwetsbaarder. Met een verkennend onderzoek willen we bijdragen aan bewustwording en maatschappelijke dialoog rondom dit thema.

Deel deze pagina