#kapitaalmarkten #datagedreven #blog

Structureel beter toezicht valt of staat met data

AFM'er Mehtap Kiliç over het verbeteren van toezicht op commodity traders

'Voor de commodity-derivatenmarkt hebben we een surveillancetool ontwikkeld waarmee we effectiever toezicht kunnen houden.'

Als je voor het eerst toezicht gaat houden op een markt, hoe richt je dat dan in? De AFM is sinds de introductie van MiFID II in januari 2018 verantwoordelijk voor het toezicht op de commodity-derivatenmarkt. Ik was er vanaf het begin bij met pionieren en datatools.

Als er een perfect moment bestaat om toezichthouder op de kapitaalmarkten te worden, dan was dat voor mij 2,5 jaar geleden. Ik kon meteen vol aan de bak met de voorbereiding van de AFM op de implementatie van MiFID II. Dat is een hernieuwde richtlijn die de Europese financiële markten efficiënter en transparanter maakt en zo de bescherming van beleggers vergroot. Wij houden in de gaten of beleggingsondernemingen en handelsplatformen zich daar aan houden.

Vanaf het begin zetten we vol in op slimme datatools en in 2020 gaan we daarin vervolgstappen zetten. Als we willen doorgroeien in ons toezicht, is een grotere hoeveelheid data van hogere kwaliteit cruciaal.

Het spelletje zien

In 2019 hebben we voor de commodity-derivatenmarkt een surveillancetool ontwikkeld met automatische alerts waarmee we al effectiever toezicht kunnen houden op deze markt. We analyseren de data via algoritmes op een door de AFM zelf ontwikkeld dataplatform. Zo hebben we al een partij aan kunnen pakken die manipulatief handelde. Maar voor deze tool gebruiken we voornamelijk transactiedata en daarmee kunnen we het spelletje dat vooraf gaat aan een transactie – de orderflow – nog niet volledig zien en zijn we nog afhankelijk van externe meldingen (Suspicious Transaction Reports). Dit terwijl juist dan ook marktmanipulatie kan plaatsvinden. In 2020 gaan we die black box openen en nieuwe databronnen binnenhalen, zoals order book data.

Layering

Een goed voorbeeld van marktmanipulatie dat we met die order book data aan het licht kunnen brengen is layering. Een partij plaatst dan bijvoorbeeld meerdere verkooporders voor steeds een iets lagere prijs om zo de koers kunstmatig op een lager niveau te brengen en vervolgens zelf kooporders te plaatsen. Nadat de partij daardoor dus goedkoper heeft kunnen inkopen, annuleert hij simpelweg de eerder geplaatste verkooporders. Straks kunnen we dit 24/7 in de gaten houden.

Pionieren

We merken dat we met onze datagedreven aanpak voorop lopen in Europa. Onze Britse evenknie de FCA noemde ons laatst nog een pionier op dit gebied en we gaan binnenkort bij het Franse AMF op bezoek om ervaringen uit te wisselen en onze surveillance tool te presenteren. Uiteindelijk is ons doel met deze aanpak om door te groeien van incidenteel naar structureel toezicht en marktpartijen daarin ook mee te nemen. Dit betekent dat we ze in 2020 beter gaan informeren over welk gedrag we wel en niet tolereren. Het blijft voor iedereen nog aftasten, maar als we dat zoveel mogelijk in dialoog doen, gaat dat ongetwijfeld steeds beter.

Naam

Mehtap Kiliç

Functie

Senior toezichthouder

Taken

Ik monitor verdacht handelsgedrag op de commodity-derivatenmarkt en pak dat aan. Ook geef ik uitzonderingen op positielimieten en vergunningen af. En ik vertegenwoordig de AFM bij de Commodity Derivatives Task Force (CDTF) van ESMA.

Een stap in de groene richting

Fatiha Rkhaoui over meer transparantie in prospectussen van groene obligaties

Automatisch fouten opsporen in jaarrekeningen

Jerry Wouterson over hoe fouten in jaarrekeningen bij beursgenoteerde bedrijven sneller aan het licht komen dankzij signaleringstools

Deel deze pagina