Nieuwe manier van werken met data
Nieuwe ontwikkelingen leiden regelmatig tot nieuwe manieren van werken. Zo bieden de toenemende mogelijkheden van data nieuwe kansen. Ook voor de AFM. Door datagedreven te werken kunnen we risico’s beter identificeren, begrijpen en aanpakken. Maar wat betekent dat nou in de praktijk en hoe passen wij zo'n nieuwe manier van werken toe binnen de AFM? ‘Werken met data raakt de hele organisatie’, zegt AFM-manager Sander Jansen.
Risico’s beter op waarde schatten
‘Het wordt steeds belangrijker risico’s eerder te zien en aan te pakken om te voorkomen dat consumenten in financiële problemen komen of voorzienbaar teleurgesteld worden. Daarvoor is het nodig om (gepseudonimiseerde) gegevens te gebruiken die voorhanden zijn. We gebruiken deze gegevens om patronen te zien waar het misgaat en om gedrag of financiële producten aan te laten passen zodat dit niet opnieuw gebeurt. Feitelijk kunnen wij, én de financiële sector, eerder ingrijpen als er iets misgaat.
Advertenties binnenhalen
Een voorbeeld. Digitalisering maakt het in toenemende mate mogelijk om producten persoonlijk aan te bieden. In hoeverre maken financiële ondernemingen daarvan gebruik van en welke risico’s brengt dat met zich mee? Krijgen consumenten bijvoorbeeld advertenties van producten te zien die helemaal niet bij hun situatie passen of misleidend zijn? Dat willen wij graag weten. We werken daarom met datasystemen om advertenties te kunnen monitoren. Zo krijgen we een goed beeld van de markt.
Geen wondermiddel
Tegelijkertijd blijft de échte beoordeling – dus of iets aan wet- en regelgeving voldoet – aan onze toezichthouders. Data zijn dan ook geen wondermiddel. Het versterkt ons toezicht, maar vervangt het niet. Toezichthouders maken nog altijd zelf keuzes.
Achter de schermen
De ontwikkeling van de AFM naar een datagedreven toezichthouder is overigens niet iets van kortgeleden. Die transformatie is jarenlang zorgvuldig opgebouwd. Dat zit hem ook vooral aan de achterkant. Zo’n monitoringsysteem, een dashboard of een data-analyse is heel zichtbaar, maar veel gebeurt achter de schermen. Denk daarbij aan het afstemmen van werkwijzen en het inregelen van dataveiligheid en governance.
Vaste vorm
Afgelopen jaar werd het besluit gemaakt om datagedreven toezicht als centrale afdeling te formaliseren. We zijn daar nu met 40 man sterk. Deze data-experts hebben allerhande achtergronden, zoals sterrenkunde en wiskunde, maar ook econometrie en informatica. Met onze zogeheten development-operations teams faciliteren we het structurele gebruik van data in ons toezichtproces. Verantwoord en compliant datagebruik heeft daarmee een vaste vorm gekregen binnen de AFM-organisatie.
Transparant en uitlegbaar
Verantwoord datagebruik is essentieel. Mede door schandalen als de toeslagenaffaire en Cambridge Analytica kijkt de buitenwereld daar steeds kritischer naar. Wat we doen, moet bovendien niet alleen juridisch kloppen, maar moet ook transparant en uitlegbaar zijn. We moeten ons kunnen verantwoorden hoe wij data binnen de AFM verwerken en gebruiken binnen ons toezicht.’