Enorme klus tijdens spannende periode
Als toezichthouder moeten we vaak inspelen en anticiperen op belangrijke ontwikkelingen. We moeten dan wendbaar zijn om nieuwe uitdagingen op te pakken. Zo is Nederland op weg naar een nieuw pensioenstelsel. Als gevolg daarvan krijgen wij er belangrijke taken bij en moeten bestaande én nieuwe collega's een enorme klus klaren tijdens een spannende periode. ‘Voor de AFM is het in omvang een soort brexit op Nederlandse bodem’, stelt AFM-manager Anne de Groot. Hoe neemt zij haar team mee bij zo'n grote verandering?
Veel vragen
‘Er gaat veel veranderen met de komst van het nieuwe stelsel. De overgang van oude naar nieuwe regelingen zal dan ook veel vragen opleveren. Deelnemers moeten weten wat er gebeurt, waar ze aan toe zijn en wat ze later kunnen verwachten. Goede begeleiding en communicatie is cruciaal.
In gesprek
Dat is precies waar ons gedragstoezicht over gaat: het contact van de pensioenuitvoerder met de deelnemers. Wij willen de pensioensector meenemen in alle veranderingen en helpen met nuttige handvatten. Daarvoor gaan we zo veel mogelijk in gesprek met pensioenuitvoerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Ook spreken we met deelnemers. Welke vragen leven er bij hen? Zo organiseerden wij ons eigen pensioenevent en zaten onze toezichthouders tijdens de Pensioen3daagse bij het expertpanel van De Telegraaf om lezersvragen te beantwoorden. Daar bleek dat veel mensen zich zorgen maken over het pensioen waar ze al jaren voor sparen.
Nieuwe taken
Als toezichthouder krijgen we er een aantal belangrijke taken bij. Dat betreft bijvoorbeeld het toezicht op hoe risico-voorkeuren van deelnemers worden vastgesteld en hoe zij begeleid worden bij het maken van complexe keuzes.
Complex en hectisch
Vanwege de uitbreiding van ons takenpakket hebben we meer toezichthouders nodig. Die komen binnen tijdens een hele belangrijke en spannende periode. We moeten namelijk samen met de pensioensector een enorme klus klaren. Nieuwe AFM’ers moeten snel up to speed worden gebracht, waarbij de kennis en ervaring van hun collega’s cruciaal is. Tegelijkertijd moeten die toezichthouders de ontwikkelingen nauwgezet volgen en hun kennis verruimen.
Diversiteit in perspectieven
Ons team is de afgelopen jaren dan ook sterk gegroeid. Als manager heb ik veel aandacht voor de onderlinge sfeer. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich gehoord en gezien voelt, ook de mensen die net gestart zijn. Bij gezamenlijke sessies, bijvoorbeeld, stimuleer ik dat iedereen zijn stem laat horen. Van jong tot oud en van actuaris tot jurist. Juist de diversiteit in perspectieven maakt ons werk kwalitatief zo veel beter.
Impact hebben
Voor ons is dit dan ook een mooie en uitdagende periode. Voor de AFM is het in omvang een soort brexit op Nederlandse bodem, waarbij onze invloed voor een groot deel wordt bepaald door de constructieve contacten die we met de sector hebben. Daar ligt een belangrijke rol voor onze toezichthouders. Wij kunnen als toezichthouder echt een positieve impact hebben op de pensioensector. En zo – indirect – ook op individuele Nederlanders. Voor deelnemers moet de transitie begrijpelijk en uitlegbaar zijn. Voor hen doen we het uiteindelijk allemaal.’