Naar een nieuw evenwicht
De AFM heeft een belangrijke maatschappelijke rol. We willen consumenten in een financieel kwetsbare situatie beschermen en zorgen dat de financiële markten goed blijven werken. Dat doen we in een wereld die steeds sneller verandert. Hoe kunnen wij en onze mensen hierin mee-veranderen? In 2022 moesten we bovendien, zoals iedereen, onze weg vinden in het post-coronatijdperk. Hoe gaven we daaraan invulling, en wel zo dat AFM’ers effectief en gemotiveerd hun werk kunnen blijven doen?
Maatschappelijke rol
Als toezichthouder staan we vaak middenin belangrijke, actuele ontwikkelingen. Denk daarbij in 2022 aan de ontwikkelingen op de gasmarkt of de besluitvorming rond het nieuwe pensioenstelsel. Soms kijken we vanuit onze maatschappelijke rol ook verder dan onze wettelijke toezichttaken. Zo gaven veel collega’s in 2022 tijdens de Week van het geld gastlessen in het mbo. Zij leerden jongvolwassenen van alles over crypto’s, beleggen en speculeren, maar ook over sparen voor je pensioen. Zulke activiteiten vinden we horen bij onze taak om financieel welzijn in het algemeen te bevorderen.
Balans tussen kantoor en thuiswerken
Na de coronaperiode is de balans tussen thuis- en op kantoor werken verschoven. Elke AFM’er ervaarde dat anders. Sommige collega’s keken ernaar uit om elkaar weer fysiek te zien en spreken. Anderen keken ertegenop: weer met het openbaar vervoer en met veel mensen op de afdeling. Op zoek naar een nieuw evenwicht hebben we samen kaders gemaakt waarin we invulling geven aan hybride werken, met vertrouwen en flexibiliteit als belangrijkste pijlers.
Modern werkgeverschap
In 2022 besloten we om vanaf 2023 af te stappen van een traditioneel beoordelings- en beloningssysteem. In plaats daarvan hebben we nieuw beleid waarin waarderen en belonen, en een continue dialoog daarover, centraal staan. Dit past bij de lerende organisatie die we willen zijn, waarbij steeds meer behoefte is aan gesprekken die motiverend werken, constructief zijn en de blik op de toekomst houden. De nadruk ligt daarbij op persoonlijke groei en eigen verantwoordelijkheid. AFM’ers voeren zo veel meer de regie over hun eigen loopbaan.
Gemeenschappelijke motivatie
Wij willen een maatschappelijke organisatie zijn die talent en potentieel erkent en benut. Maar ook een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. We erkennen dat diversiteit en inclusie leiden tot beter presteren van de organisatie. En daarom zijn we uitgesproken in ons beleid. Of het nu gaat om ons toezicht op kapitaalmarkten, accountantsorganisaties, financiële dienstverleners of assetmanagers, de uitdagingen waarvoor we als gedragstoezichthouder staan, treden we tegemoet met gevarieerde teams qua ervaring, achtergrond en expertise - en altijd met een gemeenschappelijke motivatie om onze maatschappelijk taak zo goed mogelijk uit te voeren.
Geschiedenis én toekomst
Dat kenmerkt ons al ruim 20 jaar. In 2022 stonden wij op gepaste wijze stil bij dat jubileum, met onze collega’s én, tijdens een uitgebreid seminar, met de financiële sector. De afgelopen twee decennia hebben de sector en ons toezicht dan ook een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Soms met vallen en opstaan, steeds vaker in dialoog.
Meebewegen en anticiperen
Met ons sociaal jaarverslag, dat een bijlage vormt bij ons jaarverslag, willen we een breder beeld schetsen van wie we zijn, hoe wij meebewegen en anticiperen op belangrijke ontwikkelingen en hoe onze mensen dat ervaren. Dat doen we aan de hand van treffende praktijkvoorbeelden, uit monde van de mensen die dicht op het vuur zitten.
Namens het AFM-bestuur,
Linda Sas, bestuurslid intern bedrijf